THE HISTORY

Racquetball grundades i USA 1952 och dess popularitet växte snabbt, en stor bidragande orsak är att sporten spelades på amerikanska Hardball-planer som redan fanns. Sportens första styrande organ bildades 1969 och går nu under namnet USRA. I USA har sporten nu uppskattningsvis 5,6 miljoner spelare.

Racketball sprids

Racketball började spelas i Storbritannien 1976 och är en modifiering av den amerikanska versionen av Racquetball. Racketball spelas på en squashbanan, du får inte använda taket och förutom serven så används samma regler som i squash. Sporten i Storbritannien har vuxit snabbt med England Squashförbundet som lanserade Racketball 1984 i Storbrittanien. Racketball spelas nu i många länder där squash är populärt som Australien, Bermuda, Nya Zeeland, Malaysia, Sydafrika, Frankrike Nederländerna, Sverige , Tyskland, Nordamerika och många andra.

RACKETBALL: Den snabbast växande sporten i England

Racketboll är nu den snabbast växande sporten i Storbritannien, eftersom spelet spelas på en squashplan är dess kärninfrastruktur redan på plats med över 5000 banor runt om i Storbritannien.

Englands Squash och Racketball-förbund beräknar att cirka 500 000 personer spelar antingen squash eller racketball regelbundet i Storbritannien. Racketballsporten expanderar snabbt över hela världen och kommer troligtvis att fortsätta att göra det i framtiden. Det finns ett flera anledningar till detta:

 

  • Racketball är lätt för nybörjare. Racketen är korta och breda, likt padelracket, vilket gör dem enkla att spela med. Serven spelas med en studs i marken vilket gör det enkelt att börja spela även för nybörjaren.
  • Det finns redan anläggningar på plats i form av squashbanor och klubbar. Utrustningen är lättillgänglig och relativt billig. Bollen är väldigt studsig och behöver inte värmas upp innan normalt spel.
  • Den lägre intensiteten och långsammare rörelsetakten gör att  spelaren gör så att nybörjare kan hålla långa rallyn. Det är även en bra variant för äldre eller personer med skador, då tempot är lägre och skonsammare mot kroppen. Detta gör ofta att många före detta squashspelare börjar spela till Racketball istället. 
  • Med Racketball får du ett bra träningspass på kort tid till ett lågt pris.  Spelet är lätt att lära sig men svårt att bemästra så att det kan avnjutas av alla spelares standarder.
Detta gör sporten både tillgänglig och rolig och bidrar till dess nuvarande och framtida tillväxt och framgång.